Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een airco?

Nu de salderingsregeling per 1 januari 2027 stopt, is het belangrijk om zoveel mogelijk zelf opgewekte zonnestroom direct te gebruiken. Een airco is een goede oplossing om zelf opgewekte zonnestroom te gebruiken en terugleverkosten te voorkomen. Maar hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig voor een airco? In deze blog leggen we het je uit.
Snel naar
Kan ik een airco combineren met zonnepanelen?
Ja, een airco gaat goed samen met zonnepanelen. Een airco werkt op stroom en met zonnepanelen kun je zelf opgewekte stroom gebruiken om je airco te gebruiken. Door je airco te laten draaien op zelf opgewekte stroom, koel of verwarm je je huis op een duurzame manier. Vooral in de winter bespaar je op gasverbruik door je airco te gebruiken voor verwarming. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!
Bekijk hier ons assortiment airco’s.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een airco?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van:
- Het vermogen van je airco (in kW)
- Het vermogen van je zonnepanelen (in Wp)
- De hoeveelheid zon op je dak
- De hellingshoek van je dak
- Hoeveel uur je airco aan staat
Hieronder hebben we een berekening om een schatting te maken van hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt voor je airco.
Aantal zonnepanelen berekenen voor een airco
Je kunt zelf een berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je airco. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van meerdere factoren. Maar deze berekening geeft een schatting. In deze berekening gaan we uit van een split airco. Deze berekening is puur voor het verbruik van de airco. Dit staat los van je totale stroomverbruik per jaar.
Bekijk eerst het jaarverbruik van je airco in kWh. Controleer hiervoor de handleiding of specificaties van je airco. In deze berekening gaan we er van uit dat je airco een vermogensverbruik heeft van 1,5kW. Deel dit aantal door het aantal wattpiek (Wp) van 1 zonnepaneel. Het gemiddelde zonnepaneel heeft 450 Wp. Omdat zonnepanelen door weeromstandigheden niet altijd maximaal rendement opleveren, kun je het beste de 450Wp vermenigvuldigen met factor 0,9. Dus 450x0,9= 405 kWh.
1. Berekening om te koelen in de zomer: Gemiddeld staat een airco 6 uur per dag aan. Dit is dus 1,5 kW x 6 uur = 9 kWh per dag. Stel dat je de airco van mei tot en met augustus elke dag 6 uur gebruikt. Dit zijn 123 dagen. Dan wordt de berekening 123 x 9 kWh= 1107 kWh in de zomer. Dus de berekening voor hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is 1107 kWh / 405 = 2,7. Dan heb je dus 3 zonnepanelen extra nodig om het verbruik van je airco te compenseren.
2. Berekening om te koelen en te verwarmen met een airco: Stel je gebruikt de airco 123 dagen per jaar om te koelen en 90 dagen in de winter om te verwarmen. Dus totaal staat je airco 213 dagen aan. Gemiddeld staat een airco dan 6 uur aan. Dan verbruikt een airco 213 x 9 kWh= 1917 kWh per jaar. Dan is de berekening 1917 kWh / 405 Wp = 4,7 . Dan heb je ongeveer 5 extra zonnepanelen nodig om je het verbruik van de airco te compenseren.
Let op: Dit is een schatting!
Bekijk hier ons assortiment zonnepanelen.
Salderingsregeling zonnepanelen
Nu de salderingsregeling nog loopt, kun je jouw verbruik wegstrepen tegen de stroom die je hebt opgewekt. Hierdoor kun je de opgewekte zonnestroom in de zomer dus wegstrepen tegen het verbruik van je airco in de winter. Als de salderingsregeling stopt, dan kun je het verbruik van je airco in de winter niet meer wegstrepen van wat je hebt opgewekt in de zomer.
Terugleverkosten voorkomen met een airco
Nu je bij sommige energieleveranciers terugleverkosten moet betalen voor teruggeleverde zonnestroom en de salderingsregeling in 2027 stopt, is het belangrijk om zoveel mogelijk zelf opgewekte zonnestroom direct te verbruiken. Als je zonnepanelen in de zomer stroom opwekken en je verbruikt geen stroom, dan lever je de stroom terug aan het net. Hiervoor moet je terugleverkosten betalen. Zet dus je airco aan als de zon schijnt. Hiermee verbruik je dus de stroom die je zonnepanelen hebben opgewekt en beperk je terugleverkosten. Kortom, een airco is een slimme manier om terugleverkosten te voorkomen.
Heeft een airco een aparte groep nodig?
Voor de veiligheid is het aan te raden om een airco op een aparte groep aan te sluiten, maar het is niet verplicht. Een single split airco met een klein vermogen kan soms op een bestaande groep worden aangesloten. Het is dan wel belangrijk dat er op de bestaande groep geen andere zware apparaten zijn aangesloten, zoals een vaatwasser.
Bij het kiezen van een airco is het belangrijk om te kijken naar de Coëfficiënt of Performance (COP) en het opgenomen vermogen. De COP geeft aan hoe efficiënt de airco warmte kan omzetten per verbruikte kWh aan elektriciteit. Een airco met een hoge COP heeft een hoger rendement en werkt dus energiezuiniger. Het opgenomen vermogen is de hoeveelheid stroom die de airco gebruikt tijdens gebruik. Deze factoren bepalen niet alleen het energieverbruik, maar ook of je groepenkast geschikt is voor een airco.
Bekijk dus van tevoren het vermogen je airco. Een airco die 2000 Watt of meer aan stroom verbruikt, heeft een aparte groep nodig. Airco’s met een vermogen va 5kW of meer, moeten sowieso worden aangesloten op een aparte groep.
Lees in deze blog wanneer je jouw groepenkast moet uitbreiden of vervangen.