Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen of uitbreiden?

clock 16 min leestijd
eye
226x gelezen
Groepenkast componenten
Aankoopadvies Doe het zelf

De groepenkast is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je woning. Dankzij de groepenkast krijgt elk elektrisch apparaat stroom. Maar wanneer is het eigenlijk nodig om deze te vervangen of uit te breiden? Gelukkig hoef je niet elk jaar je groepenkast te vervangen, maar er zijn wel situaties waarbij dit verstandig is om te doen. Lees er meer over in deze blog.

Wanneer is het nodig om een groepenkast te vervangen?

Een groepenkast vervangen gebeurt vaak bij een ingrijpende verbouwing, maar er zijn meer redenen waarom je je groepenkast zou moeten vervangen

1. Oude groepenkast 

Bij oudere woningen, en vooral bij groepenkasten die ouder zijn dan 30 jaar, is het nodig om de groepenkast te vervangen. Bij oude groepenkasten zijn er vaak niet voldoende groepen voor moderne elektrische apparaten. Ga je bijvoorbeeld een oude woning verbouwen en installeer je moderne apparaten zoals zonnepanelen, warmtepomp, laadpaal of een elektrische kookplaat? Dan is het nodig om de groepenkast te vervangen om overbelasting te voorkomen.

2. Groepenkast voldoet niet aan de veiligheidsnormen

Heeft je groepenkast geen aardlekschakelaar? Dan is het geadviseerd om je groepenkast te vervangen. Nieuwe groepenkasten moeten namelijk voor de veiligheid, verplicht minimaal twee aardlekschakelaars hebben. Voldoet je groepenkast niet aan de veiligheidsnormen zoals de NEN 1010? Dan loop je een verhoogd risico op brand of elektrische schokken in je woning.

3. Slijtage 

Er kan na een aantal jaren slijtage optreden bij de schakelaars en bedrading. Heb je vaak last van zekeringen die uitvallen of gaat het aan- en uitzetten van de schakelaars moeizaam? Dan zijn dit signalen dat het tijd is om je groepenkast te vervangen.

Wil je je groepenkast laten vervangen? Stel hier je eigen groepenkast samen!

Voordelen van een nieuwe groepenkast

Een nieuwe groepenkast voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen en biedt betere beveiliging tegen overbelasting. Daarnaast is een nieuwe groepenkast overzichtelijker en makkelijker te bedienen. Een nieuwe groepenkast kan een positieve invloed hebben op de waarde van je woning, wat handig is voor als je je woning wilt gaan verkopen.

Wanneer groepenkast uitbreiden?

Het uitbreiden van je groepenkast voorkomt kortsluiting en overbelasting. Wil je een elektrisch apparaat installeren dat 2000 Watt (W) of meer verbruikt? Dan is het nodig om een nieuwe groep toe te voegen. Voor een elektrische kookplaat is het nodig om de groepenkast uit te breiden met een fornuis/kookgroep. Er zijn verschillende redenen om je groepenkast uit te breiden:

1. Vaak stroomuitval

Er kan maximaal 3680 Watt (16 Ampère (A) x 230 Volt) belast worden op één groep. Als je meerdere apparaten op dezelfde groep aansluit dan deze aankan, dan raakt de groep overbelast. Als de groep overbelast is, schakelt de zekering de groep uit. Heb je vaak last van stroomuitval? Dan is het nodig om je groepenkast uit te breiden, zodat je apparaten beter verdeeld worden over de groepen.

2. Elektrische apparaten of extra stopcontacten

Laat je een nieuwe keuken installeren? Bekijk dan of je groepenkast hiervoor geschikt is. Bij een nieuwe keuken worden er vaak extra apparaten toegevoegd, zoals een vaatwasser of inductie kookplaat. Ook bij de aanschaf van grote elektrische apparaten, is het soms nodig om je groepenkast aan te passen. Bijvoorbeeld voor een laadpaal, elektrische warmtepomp, of zonnepanelen. Daarnaast kunnen extra stopcontacten invloed hebben op de belasting van je groepenkast, controleer daarom of er extra groepen nodig zijn.

3. 3-faseaansluiting 

De meeste oudere woningen zijn aangesloten op een 1-faseaansluiting. Sommige apparaten, zoals een elektrische kookplaat, zonnepanelen of een laadpaal moeten meestal op een 3-faseaansluiting worden aangesloten. Met een 3-fase aansluiting kan er meer stroom tegelijk door de kabels stromen. Hierdoor werken grotere apparaten veiliger. Hoe meer stroom er door de kabels moet stromen, hoe dikker de kabels moeten zijn. Wil je je aansluiting laten verzwaren naar een 3-faseaansluiting? Dan moet je dit aanvragen bij je netbeheerder. Voordat de netbeheerder de aansluiting verandert, moet de groepenkast zelf al aangepast zijn.

Heb je groepenkast componenten nodig? Bekijk hier ons assortiment.

Hoeveel groepen heb ik nodig?

Een gemiddeld huishouden heeft 8 tot 12 groepen in de groepenkast. Hoeveel groepen je nodig hebt, hangt af van de elektrische apparaten in je woning.  De maximale belasting op één groep is 3680W. Tel dus de wattages van je elektrische apparaten bij elkaar op, om te bepalen hoeveel groepen je nodig hebt. Voor elektrische apparaten die meer dan 2000W verbruiken, hebben een eigen groep nodig. Bijvoorbeeld groep 1 is de woonkamer met verlichting en een TV. De totale aansluitwaarde van groep 1 is dan 1200W.

Bovendien is het verplicht om minimaal twee aardlekschakelaars in je groepenkast te hebben. Op één aardlekschakelaar mogen er maximaal vier groepen van 16A worden aangesloten.

Kan ik zelf een groepenkast vervangen of uitbreiden?

Je mag zelf een groepenkast uitbreiden of vervangen, maar hiervoor heb je wel kennis nodig. Door dit door een erkend installateur te laten doen, weet je zeker dat dit veilig en volgens voorschriften wordt gedaan.

Doe de gratis groepenkast check

Wil je weten of je groepenkast voldoet aan de huidige normen of dat deze bijvoorbeeld geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan hier de gratis groepenkast check en kom erachter!

Producten die aansluiten

Hager installatieautomaat 3 polig + nul 40A B 6kA
49,- 40,50
Hager installatieautomaat 1 polig + nul 40A B 6kA
20,- 16,53
Eaton installatieautomaat 1 polig + nul 2A C 6kA
10,- 8,26
Groepenkast op maat
199,- 164,46
Gacia aardlekschakelaar 2 polig 40A 30mA
37,- 30,58

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen