Zelf vloerverwarming leggen: Stappenplan

clock 23 min leestijd
eye
782x gelezen
Zelf vloerverwarming leggen
Aankoopadvies Doe het zelf

Ben je van plan om je woning te renoveren? Dan is de zomer de ideale periode om je radiatoren te verwijderen en vloerverwarming te leggen. In de zomer staat je verwarming meerstal uit, wat betekent dat je genoeg tijd hebt om vloerverwarming te installeren. Vloerverwarming leggen is eenvoudiger dan je misschien denkt, zelfs wanneer je niet zo technisch bent aangelegd. Hoe leg je vloerverwarming? Lees in deze blog meer over hoe je zelf vloerverwarming kunt leggen. 

Vloerverwarming als hoofd-of bijverwarming?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of je vloerverwarming als hoofd-of bijverwarming wilt. Als je vloerverwarming als hoofdverwarming wilt, kun je de radiatoren of convectoren in de ruimte verwijderen. Wanneer je vloerverwarming als bijverwarming wilt, is er nog aanvullende verwarming nodig in de vorm van convectoren of radiatoren. Hierdoor kan er in de koude periode de gewenste temperatuur bereikt worden. De afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen (hart-op-hart-afstand) is bij bijverwarming 15cm, maar meestal wordt er gekozen voor 10cm. Bij hoofdverwarming is de hart-op-hart afstand 10 cm. Een kleinere hart-op-hart-afstand zorgt ervoor dat de buizen met een lagere temperatuur kunnen verwarmen. Hierdoor bespaar je op je stookkosten.

Legplan bij Cvtotaal

Voordat je vloerverwarming gaat leggen is het belangrijk om van tevoren een legpatroon te bepalen. Meestal wordt vloerverwarming in een soort slakkenpatroon gelegd, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreidt. Zo voorkom je koude gebieden en haal je optimaal rendement uit je vloerverwarming. Heb je hierbij hulp nodig? Cvtotaal maakt voor jou een legplan.

Bekijk hier ons legplan.

Waar plaats je een vloerverwarmingsverdeler?

Je kunt een vloerverwarmingsverdeler overal in je woning ophangen. Het is belangrijk om de verdeler in een droge en centraal gelegen ruimte te hangen. Een plek waar je makkelijk bij de verdeler kan, is het beste. De verdeler mag niet in je meterkast worden geplaatst, omdat de aansluitingen, leidingen en meters makkelijk te bereiken moeten blijven. Meestal wordt een vloerverwarmingsverdeler 40 tot 50 cm boven de vloer opgehangen. Hang de verdeler bijvoorbeeld in de berging, bijkeuken of onder de trap. Bij het leggen van vloerverwarming is het belangrijk om altijd de handleiding te volgen. Hierdoor weet je zeker dat alles goed wordt aangelegd.

Bekijk hier onze vloerverwarmingsverdelers.

Vloerverwarming infrezen

Het infrezen van vloerverwarming is over het algemeen de populairste en goedkoopste optie. Hierbij worden sleuven in een betonnen ondervloer gefreesd. Hierin worden de kunststofbuizen gelegd. Na het aansluiten van de buizen op de vloerverwarmingsverdeler wordt het systeem getest. Als alles goed werkt, wordt de vloer geëgaliseerd. Voor het infrezen is het handig dat je dit door een specialist laat doen.

Bekijk hier onze alles-in-1 infrees pakketten.

Elektrische vloerverwarming leggen

Elektrische vloerverwarming is als bijverwarming ideaal voor in de badkamer of keuken en is relatief eenvoudig om zelf te installeren. Voor de installatie is het belangrijk om de handleiding te lezen. Hieronder staan de stappen samengevat.

Stap 1: Maak de ondergrond vlak, schoon en vetvrij.

Stap 2: Bepaal de plaats waar de thermostaat komt en plaats een standaard elektra inbouwdoos.

Stap 3: Frees de nodige sleuven uit en monteer de inbouwdoos, elektrabuis en vloersensorbuis.

Stap 4: Plaats de verwarmingsmatten volgens de handleiding. Houdt ongeveer 15 cm afstand van de muur. Als de mat te lang is, kun je de mat 180 graden omklappen door het glasnet door te knippen. Knip nooit de verwarmingskabel door. De kabels mogen elkaar nooit raken of kruisen.

Stap 5: Sluit de thermostaat aan volgens de handleiding. De aansluiting moet worden gedaan door een erkend installateur volgens de NEN1010 voorschriften.

Stap 6: Test de vloerverwarming

Stap 7: Breng een egalisatie laag over de verwarmingsmatten of leg tegels eroverheen.

Bekijk hier onze elektrische vloerverwarming.

Tackerplaat leggen

Tackerplaten zijn ideaal voor zowel kleine als grote ruimtes. Tackerplaten hebben een hoge isolatiewaarden en is snel te installeren.

Stap 1: Maak de ondergrond schoon, droog en verwijder obstakels.

Stap 2: Breng de randisolatie aan tegen iedere muur van de ruimte die je wilt verwarmen. Door het aanbrengen van randisolatie is de kans op scheurvorming kleiner.

Stap 3: Installeer de vloerverwarmingsverdeler.

Stap 4: Maak de Tackerplaten op maat en maak ze aan elkaar vast door middel van tape. Hierdoor liggen ze stevig vast op de vloer.

Stap 5: Begin met het leggen van de eerste groep vloerverwarming. Plaats de slang op de eerste groep van de verdeler. Door de vloerbochten te gebruiken, komt de vloerverwarmingsbuis onder de verdeler netjes de bocht om, zonder te knikken.

Stap 6: Bevestig de buis aan de Tackerplaat met de tackernagels. Met de Tacker tang schiet je de tackernagels vast. Plaats vier tackernagels per meter. Breng na 80-100 meter de vloerverwarmingsbuis weer naar de verdeler.

Stap 7: Herhaal stap 5 en 6 totdat je alles volgens het legplan hebt gelegd.

Stap 8: Sluit de buizen aan op de verdeler. Per buis die je aansluit heb je twee koppelingen nodig. Gebruik dezelfde vloerbocht om de retour vloerverwarmingsbuis recht onder de verdeler naar boven te laten komen.

Stap 9: Herhaal stap 5 en 6 totdat je alles volgens het legplan hebt gelegd.

Stap 9: Als de vloerverwarming geïnstalleerd is, kun je het systeem gaan testen.

Stap 10: Leg de dekvloer.

Bekijk hier onze alles-in-1 pakketten met Tackerplaten.

Noppenplaat leggen

Noppenplaten is een vorm van natbouw vloerverwarming. Noppenplaten zijn geïsoleerde platen met een profiel. In dit profiel kun je eenvoudig de vloerverwarmingsbuizen drukken.

Stap 1: Maak de ondergrond schoon, droog en verwijder obstakels.

Stap 2: Breng de randisolatie aan tegen iedere muur van de ruimte die je wilt verwarmen.

Stap 3: Plaats de vloerverwarmingsverdeler

Stap 4: Maak de noppenplaten op maat. Leg de noppenplaten over de hele constructievloer heen. Maak de noppenplaten aan elkaar vast door de buitenste noppen van de platen over elkaar heen te schuiven. Je kunt eventueel de platen vastmaken aan de constructievloer met montagekit of lijm.  

Stap 5: Begin met het leggen van de vloerverwarmingsbuizen vanuit de verdeler. Maak deze tussen de noppen vast door ze erin te drukken.

Stap 6: Breng na 80-100 meter de vloerverwarmingsbuis weer naar de verdeler. Gebruik hierbij eventueel vloerbochten of een klemstrook. 

Stap 7: Herhaal stap 5 en 6 totdat je alles volgens het legplan hebt gelegd.

Stap 8: Sluit de buizen aan op de verdeler. Per buis die je aansluit heb je twee koppelingen nodig. Gebruik een vloerbocht om de vloerverwarmingsbuis recht onder de verdeler naar boven te laten komen.

Stap 9: Als alles gelegd is, kun je het systeem testen.

Stap 10: Leg de dekvloer

Bekijk hier alles-in-1 noppenplaten pakketten.

Staalmatten leggen

Staalmatten als vloerverwarming is goedkoop om aan te schaffen. Het is belangrijk dat staalmatten op een geïsoleerde vloer wordt gelegd. Hierover wordt meestal een cement laag als dekvloer aangebracht.

Stap 1: Maak de ondergrond schoon, droog en verwijder obstakels.

Stap 2: Breng de randisolatie aan tegen iedere muur van de ruimte die je wilt verwarmen. Als je vloer nog niet goed geïsoleerd is, breng dan isolatie op je ondervloer aan.

Stap 3: Plaats de vloerverwarmingsverdeler.

Stap 4: Maak de staalmatten op maat en leg ze over de gehele vloer.

Stap 5: Leg vanuit de verdeler de vloerverwarmingsbuizen op de staalmatten. Maak de buizen aan de matten vast met tie wraps. Gebruik bij het leggen eventueel vloerbochten of een klemstrook bij de verdeler.  

Stap 6: Breng na 80-100 meter de vloerverwarmingsbuis weer naar de verdeler

Stap 7: Herhaal stap 5 en 6 totdat je alles volgens het legplan hebt gelegd.

Stap 8: Sluit de buizen aan op de verdeler. Per buis die je aansluit heb je twee koppelingen nodig.

Stap 9: Test het systeem

Stap 10: Leg de dekvloer

Bekijk hier onze alles-in-1 draadstaalmat pakketten.

Dekvloer

Voor vloerverwarming zijn er verschillende soorten dekvloer. Je kunt kiezen uit een hechtende, niet-hechtende of zwevende.

Een natbouw vloerverwarmingssysteem is een traditioneel vloerverwarmingssysteem. Meestal wordt bij natbouw vloerverwarmingssystemen een natte dekvloer zoals zandcement of een gietvloer aangebracht. Noppenplaten en staalmatten vallen hieronder. Een natbouw dekvloer heeft een dikke opbouwlaag waardoor de vloer een tijdje nodig heeft om te drogen. Het duurt ook langer voordat de vloer is opgewarmd, omdat de hele cementlaag moet opwarmen. Echter blijft de vloer wel langer warm.

De vloerverwarmingsbuizen bij een droogbouw systeem komen niet in een cementlaag te liggen, maar in platen. Deze platen isoleren ook de vloer. EPS platen bijvoorbeeld, is een vorm van droogbouw. Er wordt een vulmiddel op de platen aangebracht, waardoor de vloer geëgaliseerd wordt. Doordat er geen dikke cementlaag overheen ligt, wordt de vloer sneller warm. Daarnaast is de dekvloer na een paar uur al droog.

Vloerverwarming laten installeren

Wil je liever je vloerverwarming laten installeren? Dan ben je bij Cvtotaal aan het juiste adres. Bekijk hier onze vloerverwarming installatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

 

Producten die aansluiten

MAGNUM 8m2 Mat elektrische vloerverwarming 1200W
star star star star
1 reviews

Geschikt tot 8m²

Geschikt voor vochtige ruimtes

Inclusief ruimtethermostaat

744,-
Kies hier je pakket!
Vloerverwarmingspakket - Alles-in-1
Vanaf 361,-
Installatie vloerverwarming
Vanaf 939,-
Thermrad noppenplaat
14,-
Mengverdeler 4 groeps Therminon
436,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen