Hoe kies je de juiste cv-ketel?

Je ketel is een jaar of 16 oud en het duurt langer voordat je kamer de gewenste temperatuur bereikt heeft. Je staat te douchen en ineens word je (onaangenaam) verrast door een koude douche: het warme water is uitgevallen. Óf, nog zo’n klassiek geval: je vindt het onaangenaam in de woonkamer en een blik op de kamerthermostaat verraadt dat de temperatuur lager is dan je hebt ingesteld. Wat blijkt? Je ketel moet bijgevuld worden!
Zomaar een greep uit veelvoorkomende situaties, waarbij je ketel aankondigt dat het tijd wordt om afscheid te nemen.
Snel naar
Oriënteren op de ketelmarkt
Hoe bekend ben je nu eigenlijk met een cv-ketel? Dagelijks zorgt je cv-ketel voor de gewenste temperatuur in je woning en ook voorziet je cv-ketel je van warm water tijdens douchen, voorspoelen en afwassen in de keuken, wassen aan de wastafel, etc. Toch weet de gemiddelde Nederlander niet welk merk cv-ketel hij of zij in huis heeft, laat staan wat de nieuwste modellen cv-ketels zijn.
Dus hoe moet je dan weten waar moet je op letten bij het vinden van de juiste cv-ketel?
Bereken hoeveel vermogen (kW) je benodigd bent
Het eerste waar je op moet letten bij het vervangen van je cv-ketel is uiteraard het vermogen (kW). Immers, de nieuwe cv-ketel dient je woning te voorzien van voldoende warmte en zal zodoende over voldoende capaciteit/ vermogen moeten beschikken. Om dit te berekenen moet je rekening houden met de inhoud (m³) van je woning, de isolatiewaarde, bouwjaar, etc.
Hiervoor hebben wij van Cvtotaal een mooie ketelkiezer ontwikkeld die bepaalt welke cv-ketels het beste geschikt zijn voor jouw situatie!
Bepaal je wensen en/of eisen
Nadat je bepaald hebt over hoeveel vermogen (kW) je nieuwe ketel moet beschikken, adviseer ik je om kritisch te kijken naar je dagelijkse behoeftes. Wat verwacht je eigenlijk van de cv-ketel? Denk hierbij aan bijvoorbeeld: afmetingen, warmwatercapaciteit, geluidsvermogen, verbruik, met wat voor thermostaat hij moet werken etc.
Bepaal je budget
Ok, je weet nu over hoeveel capaciteit je ketel moet beschikken én wat je verwacht van je cv-ketel. Nu kun je gaan filteren en zal er een selectie overblijven. Maar je zult zien dat er nog steeds voldoende aanbod is v.w.b. cv-ketels die voldoen aan je wensenlijst.
Indien je geen uitgesproken voorkeur hebt voor een bepaald merk cv-ketel, is het verstandig om te kijken wat je budget is. Zoals met vele uitgaven, komt een grotere uitgave (laten we eerlijk zijn: het vervangen van je cv-ketel stel je vaak uit tot het echt noodzaak is, want het is toch weer een flinke uitgave) nooit gelegen. cv-ketels zijn over het algemeen op te splitsen in twee uitvoeringen: een basisketel en een kwaliteitsketel.
Onder een basisketel verstaan we een cv-ketel die doet wat het moet doen, maar in vergelijking met een kwaliteitsketel veelal beschikt over kunststof onderdelen in plaats van RVS- of aluminium onderdelen. Over het algemeen zijn basisketels ook compacter dan kwaliteitsketels, waardoor deze minder onderhoudsvriendelijk zijn. Wanneer er bij onderhoud blijkt dat er onderdelen vervangen moeten worden, zal de monteur vaak onderdelen uit de cv-ketel moeten halen, om bij het betreffende onderdeel te komen. Doordat de cv-ketel zo compact is, zijn er vaker onderdelen achter elkaar geplaatst in plaats van naast elkaar.
Een kwaliteitsketel beschikt dus over duurzamere onderdelen en redelijkerwijs mag je stellen dat deze op (de lange) termijn het verschil in aankoopprijs terugverdient doordat het duurzamer is in gebruik (zuiniger).
Vind je het lastig om een juiste keuze te maken, dan kan ik je een klein duwtje in de juiste richting geven: verwacht je niet langer dan 6 jaar in je huidige woning te blijven, dan kun je kiezen voor een basisketel (mits deze voldoet aan het benodigd vermogen en aan je wensen), omdat je dan normaliter niet het verschil in besparing terugverdient.
Kies je merk
Zodra je bij deze laatste stap bent aangekomen, zal je nog slechts een beperkt aantal cv-ketels overhouden. De cv-ketel heeft voldoende vermogen, het toestel is compact maar geeft wel voldoende liters warm water én je kunt het combineren met een slimme thermostaat. Nu bepaal je welk merk cv-ketel je uiteindelijk kiest. Of je nu de keuze maakt voor de Remeha cv-ketels, de Atag cv-ketel of de Vaillant cv-ketel dat is uiteraard geheel aan jou. Vind je het nog steeds lastig of heb je nog je twijfels? Lees dan hier onze blog over de meest recente test van de Consumentenbond of neem contact op met een van onze verwarmingsspecialisten.
Nooit meer iets missen?
Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!