Doe het zelf: Keukenboiler vervangen

clock 19 min leestijd
eye
3930x gelezen
Monteur die keukenboiler vervangt
Doe het zelf

Een keukenboiler is een (kleine) boiler die vaak in de keuken wordt gebruikt om direct warm water te kunnen leveren om bijvoorbeeld je vaat af te wassen. Het vervangen van een keukenboiler lijkt lastig, maar is een taak die je prima zelf kunt uitvoeren. Om je op weg te helpen hebben we een stapsgewijze handleiding voor je gemaakt.

Stap 1: Kies voor het juiste type boiler

Heb je een close-in, plint- of close-up boiler nodig? Het type boiler die je nodig hebt is afhankelijk van de situatie.

Plint- of ook wel slide-in boilers genoemd zijn platte boilers die zowel staand als liggend geplaatst kunnen worden. Dit type boiler wordt vaak achter een keukenplint weggewerkt of in een smaller keukenkastje. Een close-in boiler wordt uit het zicht onder het aanrecht of onder de wastafel in de keukenkast geplaatst. Close-in boilers zijn alleen beschikbaar als staand model en kunnen dus niet liggend geplaatst worden.

Close-up boilers zijn boilers die boven het aanrecht geplaatst worden. Dit type boiler wordt op een beugel gemonteerd en heeft de aansluitingen voor de leidingen aan de onderkant.

Stap 2: Benodigdheden verzamelen

Het is handig om voordat je begint aan het vervangen van je keukenboiler om alle materialen alvast te verzamelen. Zo voorkom je dat je halverwege de installatie erachter komt dat je iets mist. De materialen die je in ieder geval nodig hebt zijn:

  • Nieuwe keukenboiler
  • Draai- of moersleutel
  • Waterpomptang
  • Boiler-aansluitset
  • Emmer en oude doek

Stap 3: Waterleiding afsluiten

Haal de stekker van de oude keukenboiler uit het stopcontact en draai de hoofdkraan (vaak in de meterkast) dicht. Nadat je de hoofdkraan hebt dichtgedraaid kun je de kraan in de keuken opendraaien om het restwater uit de boiler te laten lopen. Draai de keukenkraan dicht zodra er geen water meer uit komt. Let op! Wanneer de oude boiler nog werkt is het verstandig om het water in de boiler eerst af te laten koelen voordat je verder gaat met stap 4.

Stap 4: Verwijder de oude keukenboiler

Bij deze stap is het handig om een emmer bij de hand te houden om het restwater wat uit de leidingen en boiler kan komen op te vangen. Draai met een draai- of moersleutel de moeren die op de keukenboiler zitten los om de flexibele leidingen los te maken en laat het restwater uit de leidingen lopen. Vervolgens kun je de moer aan de andere kant van de flexibele leiding losschroeven en de inlaatcombinatie met het t-stuk verwijderen.

Stap 5: Nieuwe boileraansluitset plaatsen

Plaats het nieuwe t-stuk op de leiding en monteer hier de inlaatcombinatie op. Plaats de plastic flexibele slang op de trechter die op het t-stuk zit en maak de plastic slang vast aan het t-stuk wat op de riolering zit. Bij de aansluitset zitten twee metalen flexibele leidingen inbegrepen, schroef de ene metalen leiding op de aansluiting van de keukenkraan en de andere metalen leiding op de inlaatcombinatie.

Stap 6: Boiler aansluiten

Plaats de nieuwe keukenboiler in het keukenkastje of op de wandbeugel. De aansluitingen op de boiler zijn gemarkeerd met een blauwe en rode afsluiter om aan te geven welke leiding warm(rood) is en koud(blauw). Verwijder de afsluiters en schroef de metalen flexibele leidingen op de boiler aansluiting. De leiding vanaf de kraan dient op de warm water leiding aangesloten te worden en de leiding vanaf de inlaatcombinatie op de koud water aansluiting.

Stap 7: boiler testen

Zodra je alle leidingen aangesloten hebt, draai je de hoofdkraan weer open. Zet de kraan in de keuken open om de lucht uit de leidingen te laten lopen. Zodra er alleen nog water uit de kraan komt en je geen lucht meer hoort, draai je de kraan weer dicht. Druk de stekker van de keukenboiler weer in het stopcontact en geef de boiler tijd om op te warmen. Gemiddeld duurt het 1 tot 1,5 minuut per liter om een boiler op te warmen (dus gemiddeld 20 minuten).

Kosten van het vervangen van een keukenboiler

De kosten voor het vervangen van een keukenboiler zijn afhankelijk van het type boiler dat je gebruikt. Het meest gebruikte type boiler is de Close-in 10 liter boiler. We raden aan om altijd een boileraansluitset bij te bestellen of koop een keukenboiler inclusief aansluitset zoals hieronder:

 

 

 

 

 

 

Waar moet je op letten bij het vervangen van een keukenboiler?

Ga je zelf je keukenboiler vervangen? Dat is eenvoudiger dan je denkt. Hieronder nog een aantal tips.

  • Doe de stekker van een boiler nooit in het stopcontact zonder dat de boiler aangesloten is op een waterleiding om droogkoken te voorkomen.
  • Vervang de inlaatcombinatie altijd tegelijk met de keukenboiler en controleer goed of deze open staat.
  • Controleer na het aansluiten van de boiler nog één keer alle koppelingen en draai deze nog een keer aan om lekkages te voorkomen

Heb je na het lezen nog vragen stel ze dan gerust aan onze klantenservice. Wij helpen je graag!

Geïnteresseerd in de nieuwsbrief?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Itho Daalderop Close-in keukenboiler 15 liter
279,-
Inventum EDR 10 keukenboiler 10ltr
264,-
Universele boileraansluitset Close-in + inlaatcombinatie
55,-
Itho Daalderop Close-in Compact plintboiler - 5 liter
325,-
Itho Daalderop Close-in keukenboiler 10 liter
236,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen