Hoe werkt een vloerverwarming verdeler?

clock 17 min leestijd
eye
141287x gelezen
Vloerverwarming verdeler
Aankoopadvies Service

Een vloerverwarming verdeler zorgt ervoor dat het warme water wordt verdeeld over de vloerverwarmingsbuizen, zodat de warmte over de hele met vloerverwarming uitgeruste vloer wordt afgegeven. We kennen twee soorten vloerverwarming verdelers, namelijk:

  • open verdeler met pomp
  • gesloten vloerverwarming verdeler zonder pomp

De werking van beide verdelers en de verschillen zullen we behandelen in deze blog.

Open vloerverwarming verdeler met ingebouwde pomp

Een open vloerverwarming verdeler kan op 1 tot 12 groepen worden aangesloten. De verdeler bevat een ingebouwde pomp die het water in de vloerverwarmingsbuizen circuleert.

Wanneer de watertemperatuur van het circulerende water te laag wordt zorgt een thermostaatkraan ervoor dat automatisch warm water uit de cv-installatie wordt toegevoegd. Bij een te hoge watertemperatuur schakelt een voeler de ingebouwde pomp uit. De voeler en thermostaatkraan zorgen dus dat de watertemperatuur van je vloerverwarming optimaal blijft.

Met een thermostaat stel je de gewenste temperatuur van de vloer in. De verdeler zorgt er vervolgens voor dat er warm water vanuit je cv-ketel (of warmtepomp of zonneboiler) door een thermostaatventiel naar de pomp stroomt.

Deze pomp laat het warme water doorstromen naar een verdeelkoker waarna het water gelijkmatig over de vloerverwarmingsbuizen wordt verdeeld. De verdeelkoker is voorzien van een meetinstrument die automatisch de watertemperatuur opmeet. Als de watertemperatuur hoger of lager is dan gewenst wordt een signaal gegeven aan het thermostaatventiel, welke op zijn beurt de watertoevoer beëindigd. Door dit systeem is het mogelijk om de temperatuur van de vloer stabiel te houden.

Hoe wordt het afgekoelde water uit de vloerverwarmingsbuizen afgevoerd?

Het warme water in de vloerverwarmingsbuizen zorgt voor de aangename warmte van je vloerverwarming. Dit water blijft echter niet voor eeuwig warm genoeg om je vloer te verwarmen.

Het afgekoelde water komt terecht in een verzamelkoker van de verdeler, vanuit hier wordt het gebruikt voor 2 verschillende doeleinden. Een deel van het afgekoelde water wordt gebruikt om de toevoer van het nieuwe warme water te laten afkoelen tot de juiste, gewenste temperatuur. Het overige afgekoelde water wordt teruggepompt naar de cv-installatie (of andere warmtebron) waar het opnieuw wordt opgewarmd.

Inregelen vloerverwarming

Het inregelen van verwarmingsgroepen met verschillen in omvang doe je door middel van inregelafsluiters. De inregelafsluiters zorgen ervoor dat de druk van de verschillende groepen hetzelfde is, dit is nodig aangezien de lengte van het buizenstelsel varieert per groep. Als een ruimte of meerdere ruimtes minder warmte vereisen, kan dit worden ingesteld met de inregelafsluiter.

Een open vloerverwarming verdeler met pomp kan per groep worden voorzien van een debietmeter, deze registreert de doorstroom in liters per minuut. Een tweede optie is het toepassen van speciale elektrische kleppen welke de groepen open en dicht kunnen schakelen, deze worden aangestuurd door de thermostaten. Deze elektrische kleppen stellen je in staat om de temperatuur per ruimte extra nauwkeurig te regelen.

Gesloten vloerverwarming verdeler zonder ingebouwde pomp

Een gesloten vloerverwarming verdeler wordt in veel gevallen gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Dit komt doordat een gesloten verdeler geen ingebouwde pomp bevat en dus niet in staat is om koud en warm water te mengen om de gewenste temperatuur te bereiken. Een warmtepomp zorgt voor de opwarming van het water voor in de vloerverwarmingsbuizen. Het water gaat bij een gesloten verdeler zonder pomp rechtstreeks vanaf de warmtepomp in de vloerverwarmingsbuizen. Een warmtepomp heeft ten opzichte van een cv-ketel een veel lagere aanvoertemperatuur (ca. 30-40°C). Hierdoor is een verdeler zonder pomp uitermate geschikt in combinatie met een warmtepomp.

Tip: Een warmtepomp is in staat het water in de vloerverwarmingsbuizen vele malen efficiënter op te warmen, dit is goed voor je energierekening! Lees hier alles over de kosten van het overgaan op een warmtepomp.

Vloerverwarming verdeler in combinatie met stadsverwarming

Als jouw woning is voorzien van stadsverwarming dient de vloerverwarming verdeler aan enkele voorwaarden te voldoen.

Bij vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming zijn verdelers, leidingen, kranen en radiatoren niet geschikt evenals reguliere verdelers voor een cv-ketel. Tevens dient de vloerverwarming verdeler niet te worden geplaatst in de meterkast, dit omdat de aanwezige leidingen, meters en aansluitingen gemakkelijk bereikbaar dienen te blijven.

Dit zijn slechts enkele richtlijnen waar je op moet letten, voor alle informatie kun je je energieleverancier raadplegen.

Vloerverwarmingsverdelers bij Cvtotaal

Om je vloerverwarming goed te laten werken is het dus van groot belang om de juiste verdeler aan te schaffen. In ons assortiment vind je kunststoffen en stalen verdelers, met of zonder pomp en variërend van 1 tot 14 groeps. Zo is er altijd een geschikte verdeler voor jou! Kom je er zelf niet helemaal uit dan staan onze klantenservice medewerkers voor je klaar of bekijk ons assortiment verdelers.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Kies hier je pakket!
Vloerverwarmingspakket - Alles-in-1
Vanaf 361,-
kunststof verdeler zonder pomp
346,-
Therminon Vloerverwarming LTV verdeler 5 groeps
461,-
Mengverdeler 4 groeps Therminon
436,-
Therminon 3 groeps composiet vloerverwarmingsverdeler zonder pomp met debietmeters
212,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen