Het verschil tussen een warmtepompboiler en een boiler voor je warmtepomp

clock 17 min leestijd
eye
130x gelezen
Inventum indirect gestookte boiler
Verduurzamen Aankoopadvies

Je hebt een warmtepomp, een warmtepompboiler en een boiler voor je warmtepomp. Het klinkt hetzelfde, maar een warmtepompboiler is anders dan een boiler voor je warmtepomp. Wat is eigenlijk het verschil ertussen en kunnen alle boilers samenwerken met een warmtepomp? Lees meer in deze blog.

Werking warmtepomp

Om het verschil uit te leggen, is het goed om te weten hoe een warmtepomp zelf werkt. Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je woning en doet dit op lage temperatuur. Waar een cv-ketel tot wel 80 graden gaat, houdt een warmtepomp het meestal bij 55. Daarom is goede isolatie en lage temperatuurverwarming ook aan te raden. Een warmtepomp is een investering die je in een aantal jaren kunt terugverdienen.

De lage watertemperatuur zorgt er ook voor dat je een boiler nodig hebt. Een warmtepomp kan niet direct heet water produceren zoals een cv-ketel dat kan. Daarom wordt bij een warmtepomp heet water bewaard in een boiler.

Boiler voor je warmtepomp

Een boiler voor je warmtepomp verwarmt tapwater met verwarmingswater uit je warmtepomp. Dat noemen we ook wel een indirect gestookte boiler. Je boiler verzorgt het warmte tapwater van je (hybride) warmtepompsysteem. Deze boiler heeft dus geen brander of verwarmingselement in de tank zelf, maar werkt via een externe warmtebron. De externe warmte wordt via een warmtewisselaar overgedragen aan het water in je boiler. Het water uit je warmtepomp loopt via een spiraal door het water in je boiler om zijn warmte over te dragen.

Om het water op de gewenste temperatuur te houden, wordt het water in de tank rondgepompt. Op deze manier is er genoeg warm water beschikbaar wanneer er een grote vraag is naar warm water, waardoor je warmtepomp minder hard hoeft te werken. Een indirect gestookte boiler werkt ook goed met vloerverwarming. Er is dan namelijk veel water beschikbaar om door de warmtewisselaar in de boiler te laten lopen.

Bekijk hier alle indirect gestookte boilers.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een stand-alone boiler, met een ingebouwde warmtepomp als motor. Hij zorgt voor duurzame verwarming van je tapwater. Het water wordt in een vat opgeslagen en opgewarmd door energie uit de buitenlucht. Een warmtepompboiler heeft een compressor met daarin koudemiddel. Door de energie uit de buitenlucht wordt dit koudemiddel gasvormig. Dit gas zorgt er vervolgens voor dat het water in de warmtepompboiler wordt opgewarmd. Nadat de warmte is afgegeven aan het water, verandert het koudemiddel weer naar een vloeistof en begint het proces weer opnieuw. Bij aanschaf van een warmtepompboiler de aanschaf ook recht op subsidie.

Werking warmtepompboiler

Bekijk hier alle warmtepomboilers.

Zijn alle elektrische boilers geschikt voor een warmtepomp?

Nee, niet alle elektrische boilers zijn geschikt voor een warmtepomp. Een traditionele elektrische boiler gebruikt elektriciteit om direct het water te verwarmen. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en heeft een systeem nodig om water op te slaan. Een boiler voor een warmtepomp heeft een groter verwarmd oppervlak (VO) nodig dan bijvoorbeeld een boiler voor een cv-ketel. Dit komt omdat de aanvoertemperatuur van de warmtepomp veel lager is dan die van een cv-ketel. Hierdoor moet de spiraal in de boiler langer zijn, en dat maakt een indirect gestookte boiler zeer geschikt voor een warmtepomp.

Bekijk hier alle warmtepompen.

Welke boiler is het zuinigst?

Het water in een indirect gestookte boiler wordt door een externe warmtebron verwarmd. Doordat het water niet direct wordt verwarmd, wordt er meer warmte overgedragen en is er minder warmteverlies. Door deze efficiënte werking bespaar je op je energierekening.

Een warmtepompboiler is een duurzaam en zuinig alternatief voor een elektrische boiler. Het verwarmen van het water door middel van een warmtepompboiler kost minder elektriciteit dan water verwarmen met een traditionele elektrische boiler. Een warmtepompboiler zorgt voor vermindering van gasverbruik. Een elektrische boiler heeft namelijk een verwarmingselement die elektriciteit gebruikt om water te verwarmen.

Welke boiler uiteindelijk het zuinigst werkt, hangt natuurlijk ook af van je situatie. Als je zonnepanelen hebt, kun je je eigen groene stroom gebruiken voor een elektrische boiler.

Bekijk hier alle elektrische boilers. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Producten die aansluiten

€725,- subsidie
Ferroli Egea 90LT warmtepompboiler
1.500,-
€725,- subsidie
Ferroli Egea 120LT warmtepompboiler
1.840,-
€725,- subsidie
Ferroli Egea 200LT warmtepompboiler
2.550,-
€725,- subsidie
Panasonic Aquarea warmtepompboiler 150L

€725,- subsidie

wandmodel

Snelle terugverdientijd

2.399,-
Inventum Ecolectric Duo smart boiler 30 liter
684,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen