Het belang van onderhoud aan je ventilatiesysteem
Een gezond binnenklimaat is belangrijk om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen. Daarnaast zorgt een mechanische ventilatiebox of WTW-unit ook voor de vermindering van hooikoortsklachten. Deze ventilatiesystemen nemen namelijk vuil- en stofdeeltjes op. Regelmatig onderhoud zorgt voor een optimale werking van je ventilatiesysteem. Zo geniet je van een gezond binnenklimaat en een fris huis. Lees in deze blog meer over het belang van onderhoud voor jouw ventilatiesysteem.
Snel naar
Ventilatiesysteem
Bij ventilatiesysteem A, ook wel natuurlijke ventilatie genoemd, komt de verse lucht binnen en de gaat de vervuilde lucht naar buiten via ventilatieroosters. Ventilatiesysteem B zorgt voor mechanische toevoer van lucht en natuurlijk afvoer van vervuilde lucht.
Een mechanisch ventilatiesysteem (ventilatiesysteem C) zorgt voor de mechanische afvoer van vuile lucht. De toevoer van frisse lucht gaat via natuurlijke ventilatie. Hierdoor heb je altijd frisse en schone lucht in je woning. Een warmte-terugwinsysteem zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht en de aanvoer van verse lucht. Dit systeem wordt ook wel ventilatiesysteem D genoemd. Een mechanische ventilatiebox en WTW-unit gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Hoe beter het systeem is onderhouden, hoe langer deze mee gaan.
Wanneer is het tijd om te reinigen?
Het beste is om je onderhoud periodiek te doen, zodat je zeker weet dat ventilatiesysteem optimaal blijft werken. Daarnaast zijn er ook signalen die aangeven dat je ventilatiesysteem onderhoud nodig heeft. Voorbeelden van deze signalen zijn:
- Een muffe geur in je woning
- Hoge luchtvochtigheid in je woning
- Ontstaan van schimmelvorming
- Gezondheidsklachten zoals allergie, niezen en branderige ogen.
Luchtkwaliteit en gezondheid
Een mechanische ventilatiebox of WTW-unit hangt meestal op zolder, waardoor je eigenlijk vergeet dat het er is. Hierdoor vergeet je snel dat je ventilatiebox of WTW-unit onderhoud nodig heeft. Je ventilatiesysteem zorgt voor de afvoer van vuil en stof naar buiten. De schimmels, stof, pollen en andere vuildeeltjes kunnen zich gaan ophopen in het systeem. Wanneer je bijvoorbeeld bij een WTW-unit de filters niet op tijd vervangt, kunnen deze deeltjes zich gaan verspreiden in je woning. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals infecties, allergieën en ademhalingsproblemen.
Een goed onderhouden en gereinigd ventilatiesysteem voorkomt ophoping van vuildeeltjes en voorkomt gezondheidsproblemen.
Defecten en storingen
Een slecht onderhouden ventilatiebox of WTW-unit zorgt ervoor dat je ventilatiesysteem niet meer goed kan werken. Hierdoor kan dit systeem meer geluid maken en meer energie verbruiken dan normaal. Dit kan leiden tot hogere energierekening. Daarnaast geeft slecht onderhoud ook meer kans op defecten en storingen. Dit kan zorgen voor dure reparaties. Sommige reparaties vallen niet onder garantie wanneer blijkt dat de ventilatiebox of WTW-unit slecht onderhouden is.
Bekijk hier alle mechanische ventilatieboxen.
Bekijk hier alle WTW-units.
Is onderhoud verplicht?
Het onderhoud aan je ventilatiesysteem is niet verplicht. Voor een gezond binnenklimaat en de optimale werking van je ventilatiesysteem is het wel aan te raden om je systeem goed te onderhouden.
Hoe vaak reinigen?
Het beste is om elk jaar de mechanische ventilatiebox te reinigen. Laat twee keer per jaar uitgebreid onderhoud uitvoeren aan de ventilatiebox. Eens in de zes jaar is het belangrijk om het complete systeem te reinigen. Hierbij worden de roosters en kanalen grondig gereinigd. Een deel van het onderhoud kun je eenvoudig zelf doen. De roosters en ventielen kun je bijvoorbeeld zelf schoonmaken met een sopje.
Heb je een WTW? Voor een warmte-terugwinsysteem is het belangrijk om de filters twee keer per jaar te vervangen. Dit kun je eenvoudig zelf doen. Maak de ventielen ook een paar keer per jaar schoon. Laat daarnaast elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren en elke vier jaar groot onderhoud. Laat de onderhoud uitvoeren door een specialist. Laat eens in de zes jaar het hele systeem reinigen.
Bekijk hier WTW filters.
Hoe kan ik zelf mijn ventilatiesysteem reinigen?
Je kunt de ventilatieventielen makkelijk zelf reinigen. Haal de ventielen uit de behuizing en markeer de juiste instellinge aan de binnenkant. Hierdoor kun je de ventielen later op dezelfde manier terugplaatsen. Maak de ventiel en het eerste deel van het kanaal schoon. Plaats vervolgens de ventielen weer terug. Indien je ventilatieroosters bovenin de ramen hebt, kun je deze eenvoudig schoonmaken. Bij sommige ventilatieroosters kun je de kap eraf halen. Maak vervolgens de binnenkant schoon met een stofzuiger. Maak het rooster schoon met een vochtige doek. Maak de kap schoon en plaats deze weer terug op het rooster.
Je ventilatiesysteem laten vervangen en reinigen door Cvtotaal
Het beste is om het grondig reinigen van je ventilatiebox te laten doen door experts. Bij Cvtotaal kun je terecht voor een nieuwe ventilatiebox inclusief installatie en/of reiniging. Zo ben je verzekerd van een optimale werking van je ventilatiesysteem.
- Oude ventilatiebox verwijderen en eventuele toebehoren (ventielen, schakelaars) verwijderen
- Installatie nieuwe ventilatiebox inclusief eventuele nieuwe schakelaars en ventielen.
- Instellen en afstellen juist capaciteit
- Professionele reiniging luchtkanalen en ventielen
Bekijk hier ventilatiebox installatie.
Bekijk hier ventilatiebox installatie en reiniging.