6 Tips: Besparen op je stookkosten
Het is officieel, vandaag is de lente begonnen (meteorologisch). Dat houdt in dat we stilletjes mogen denken aan de zon en buitenactiviteiten. Dit betekent ook, dat langzaam de buitentemperatuur gaat stijgen en de cv-ketel minder weerstand van buitenaf kent. Voor een ketel betekent minder weerstand, minder hard werken. Goed moment dus, om te kijken of je extra kunt besparen op je (ketel) verbruik. Onze tips:
Snel naar
Instelling cv-ketel: lagere aanvoertemperatuur.
Snel naar
Zoals je kon lezen in een van onze vorige blogs over aanvoertemperatuur (lees hier), heeft iedere cvketel een instelling voor de aanvoertemperatuur. Hoe hoger de aanvoertemperatuur, hoe meer vermogen de radiatoren of convectoren geven, echter hoe meer energie de cv-ketel ook moet leveren. Nu de weerstand van buitenaf minder groot is, hoeft de (modulerende) hr ketel minder hard te werken, en zou je (mits voldoende capaciteit bij je radiatoren) je aanvoertemperatuur lager kunnen zetten.
Inregelen radiatoren: evenredig verdelen.
Dit klinkt logisch, maar kijk eens naar je eigen situatie. Heb je regelmatig het gevoel dat het in die ene hoek van de woonkamer killer voelt, dan aan de andere kant? Of is het niet zo dat je partner het aan de eettafel frisjes vindt, terwijl jij bijna je trui wilt uittrekken wanneer je in je stoel de krant leest? We herkennen allemaal de situatie waarin een ruimte niet goed evenredig opgewarmd wordt. Maar hoe vaak lig je nu echt op knieën voor je radiatoren? Toch loont het zeker, maar hoe werkt het dan? Met een doe het zelf inregel kit kun je eenvoudig zelf zorgen voor een optimale verdeling. Wanneer een ketel 200 liter water per uur verpompt, is het in een goede afstelling zo dat alle radiatoren gelijkmatig verdeeld volume krijgen. Wanneer je dit goed ingeregeld hebt, merk je dat alle radiatoren gelijktijdig warm worden, waardoor je energieverbruik behoorlijk terugloopt.
Ontluchten & bijvullen.
Zoals het voor een auto verstandig is om de druk in je banden regelmatig te controleren, zo geldt dit ook voor de druk in je cv-ketel. Zeker wanneer deze druk onder 1 bar komt, moet je de ketel bijvullen. Wat men dan vaak vergeet (of nalaat), is om het circuit te ontluchten. Dit ontluchten is niet alleen verstandig vanwege de irritatie factor (getik en geborrel in de verwarmingsbuizen en radiatoren), maar ook omdat een goed ontlucht circuit sneller opwarmt (zie ook tip nr. 4). Immers, water geleid beter warmte dan lucht, waardoor je liever geen lucht in je systeem hebt zitten.
Bij een nieuwe hr ketel met een A-label pomp wordt een ontluchter ook met klem aanbevolen, dit omdat deze pomp vuildeeltjes aantrekt. Lees hierover meer in een eerder blog (klik hier).
Goed ventileren.
Allereerst is goed ventileren van belang voor je eigen gezondheid. Dit gezegd hebbende, het betreft immers een blog over besparen op stookkosten, richten we ons hier op het belang van ventileren voor het verwarmen. Wanneer je niet voldoende ventileert, loopt de luchtvochtigheid in je woning op. Deze (hoge) luchtvochtigheid zorgt voor een lagere temperatuur, wat weer resulteert in het aanslaan van je cv-ketel. De hele dag alle ramen wijdt open hoeft natuurlijk niet, dan heb je het ook weer over het dweilen met de kraan open effect.
Ventileren gaat uiteraard hand in hand met goede isolatie (waarmee je ook in de winter op je kosten kunt besparen). Kijk voor meer informatie hierover eens op http://www.termokomfort.nl/
Thermostaat met klokprogramma.
Je ligt eindelijk na een dag hard werken in bed, doezelt al langzaam weg en…..helaas, het schiet je ineens te binnen dat je de thermostaat nog niet omlaag hebt ingesteld. Zonde, dus ga je toch nog maar even gauw naar beneden om dit alsnog te regelen. Onnodig, je klokthermostaat regelt dit voor je, immers je stelt vooraf je totale week- en weekendprogramma in. Veelal met meerdere starts per dag. Dit zorgt ervoor dat je niet onnodig energie verbruikt, terwijl je dit niet zo wilt. De verwarming gaat dan automatisch aan en uit. Bovendien kan de ketel dan ook rekening houden met je moment van thuiskomen, waardoor het niet alleen lekker aangenaam is als je thuiskomt (fijn thuiskomen), maar de ketel ook nog op minder vermogen de gevraagde temperatuur kan bereiken (bij een modulerende klokthermostaat). De hr-ketel hoeft immers niet binnen een kwartier op te warmen op het moment dat je thuis bent, maar kan dit al vooraf in een wat langere opwarmtijd voor je doen, zonder dat deze op 100% van zijn vermogen hoeft te werken.
Nachttemperatuur een graadje lager instellen
Wellicht heb je dit al geregeld, maar s’nachts hoeft het niet 20 graden in je woning te zijn. Zet je thermostaat ’s nachts op 15 / 16 graden, daarmee bespaar je al enorm. Je kunt ook voordat je gaat slapen en nog even een uurtje tv wilt kijken, de temperatuur alvast een graadje lager zetten. Let wel op: bij vloerverwarming adviseren we om de temperatuur rond 18 graden te houden, dit omdat vloerverwarming constanter verwarmt maar een langere opwarmtijd heeft.
Is het je nog niet helemaal duidelijk hoe je kunt besparen, maar vind je het wel razend interessant. Neem dan contact met ons op.