Een split-unit airco zelf installeren: Hoe doe je dat?
Tijdens de benauwde zomerdagen is het ideaal als je je huis lekker kan afkoelen. Een split-unit airco biedt de oplossing. Dit type heeft een buiten-unit en moet zowel buitens-als binnenshuis worden gemonteerd. Hier moet dus ook een gecertificeerde monteur aan te pas te komen, zeker bij de inbedrijfstelling. Maar hoe gaat de montage van een split-unit airco precies in zijn werk en wat is het verschil met andere airco’s? Wij leggen het uit.
Snel naar
Wat maakt een split-unit airco uniek?
Zoals de naam al zegt, bestaat een split-unit airco uit meerdere, gesplitste, onderdelen. Een monoblock airco heeft bijvoorbeeld maar één deel, de zogenaamde binnen-unit. Een split-unit airco heeft één of meerdere binnen-units én een buiten-unit. Een split-unit airco is een systeem met één binnendeel en één buitendeel.
Het verschil tussen een split-unit en een multi-split airco is het aantal binnendelen. Bij een multi-split airco verzorgd één buiten-unit de verkoeling van meerdere ruimtes waarin een binnen-unit hangt. In bestaande bouw is de installatie hiervan erg ingewikkeld vanwege alle buizen die binnen moeten worden aangelegd. Deze blog richt zich daarom op de installatie van een split-unit airco.
Een split-unit airco zelf monteren?
Een airco bevat een koelmiddel, dit zit binnenin in een gesloten systeem. Dit koelmiddel mag niet in het milieu komen, daarom hebben installateurs die airco's installeren een F-gas certificaat. Bij een particuliere aankoop vragen wij dan ook om het certificaatnummer van degene die hem gaat installeren.
Installateurs met een F-gassen certificaat hebben het 's zomers vaak druk vanwege de oververhitte airco markt. Het kan voorkomen dat je na aanschaf van een airco lang moet wachten op de installatie. Daarom raden wij aan je airco zo vroeg mogelijk in het jaar te kopen, wanneer het eigenlijk nog niet warm is. Omdat split-unit airco's ook kunnen verwarmen kan dit zelfs erg voordelig zijn met de hoge gasprijzen!
Een split-unit airco van Qlima mag je ook zonder F-gassen certificaat ophangen. Vervolgens kun je via de code op de doos contact opnemen met een monteur. Deze monteur komt gratis de F-gassen koppeling voor je doen, de zogenoemde inbedrijfstelling. Dit scheelt vaak veel wachttijd ten opzichte van een complete installatie!
*De Qlima airco’s zijn zelf te monteren, alleen de installatiecheck wordt uitgevoerd door een (BRL100) gecertificeerde monteur. Deze installatiecheck is verplicht en kan worden ingepland door het scannen van de QR-code die is bijgeleverd bij de verpakking van de airco. De installatiecheck bestaat uit het koppelen van de koelleidingen en communicatiekabels. Klik hier voor meer informatie!
De plaats van de binnen-unit bepalen:
Wat enorm belangrijk is tijdens het plaatsen van je binnen-unit is natuurlijk de locatie, dit is ten slotte de ruimte die je wilt koelen. Meestal hangt het binnendeel in de slaapkamer, woonkamer of het thuiskantoor. Gelukkig kan je in principe een binnen-unit op alle binnenmuren hangen. Alleen moet je wel rekening houden met de volgende punten:
- Zorg dat de airco voldoende capaciteit heeft voor de grootte van de ruimte.
- Er mogen geen obstakels in de buurt zijn die de luchtcirculatie kunnen verhinderen of zorgen voor slechte ventilatie.
- De binnen-unit mag niet opgehangen worden in de buurt van een kookplaat, open haard, oven of andere plekken waar brandbare stoffen of gassen kunnen lekken.
De beste plaats voor de buiten-unit:
Een buiten-unit kun je op verschillende plaatsen neerzetten. Vaak wordt ervoor gekozen hem tegen een blinde muur in de tuin te zetten, of op het dak van de schuur. Je kunt het buitendeel ook ophangen met bijbehorende beugels. Voor het plaatsen van de buitenunit moet je rekening houden met de volgende punten:
- De buiten-unit mag niet opgehangen worden in de buurt van plekken waar brandbare stoffen of gassen kunnen lekken.
- Kies voor een plek met veel ventilatie, weinig regenval en goede bescherming tegen de zon.
- Woon je op een drukke locatie? Hou er dan rekening mee dat het condenswater niet op voorbijgangers lekt.
Montage van de airco:
Heb je de juiste plek voor het binnen- en buitendeel van je airco gekozen? Dan kan de montage beginnen! Eigenlijk is het moeilijkste dat je door de buitenmuur moet boren. Zorg dus voor een goede boorhamer! Voor het monteren van de split-unit airco heb je verder nodig:
- Een waterpas.
- Verschillende maten kruis- en platkopschroevendraaiers.(Zie het bijgeleverde instructieboek voor de precieze maten)
- Een verstelbare moersleutel.
- Een stofzuiger.
- Een klusvriend(in). Een extra paar handen is wel zo handig!.
De laatste stap: de inbedrijfstelling.
Tijdens de laatste stap moeten de koelleidingen gekoppeld worden. Dit is waar de F-gassen monteur voor langs zal komen. Zonder deze koppeling werken het binnen- en buitendeel niet goed samen. Zodra de koelleidingen gekoppeld zijn kun je genieten van koele zomers en warme winters!
Hulp bij een (split)-airco installeren in huis:
Kom je er nou niet helemaal uit of heb je simpelweg gewoon geen behoefte aan het zelf installeren van een split-unit airco? Via Cvtotaal kan je jouw gloednieuwe airco ook laten installeren! Vraag vrijblijvend een offerte aan op de product pagina.
Nooit meer iets missen?
Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!