Veel gestelde vragen over CV-ketels
Algemene vragen
- Hoe werkt een CV-ketel?
De letters ‘cv’ staan voor ‘centrale verwarming’, wat duidt op het principe dat warmte centraal wordt opgewekt. De cv-ketel is het hart van het verwarmingssysteem. In de ketel wordt water opgewarmd, dat vervolgens via een buizensysteem circuleert en in de radiatoren terecht komt. De radiatoren geven de warmte af aan de omgeving waardoor de ruimte opwarmt.
- Welke soorten CV-ketels zijn er?
Moderne cv-ketels zijn hoogrendement ketels, ook wel hr-ketels genoemd. Er zijn twee soorten hr-ketels: de soloketel en de combi- ketel. De soloketel wordt alleen gebruikt voor het verwarmen van de woning. De combi-ketel zorgt voor een warm huis én warm water. Het is dus van belang om na te gaan wat je precies zoekt.
- Wat is de levensduur van een CV-ketel?
De levensduur van een cv-ketel varieert tussen de 15 tot 20 jaar, mits deze goed is onderhouden. Een oude cv-ketel kent echter nadelen, waardoor het in sommige gevallen beter kan zijn om iets eerder te kiezen voor een nieuwe cv-installatie. Lees meer over de levensduur van een cv-ketel.
- Mijn cv-ketel is kapot, wat moet ik doen?
Wanneer je een service – en onderhoudsabonnement hebt via CVtotaal, dan staat de storingdienst 24/7 voor je klaar. Om je storing te melden kun je het nummer bellen dat op je cv-ketel staat vermeld.
- Wanneer heb ik een nieuwe cv-ketel nodig?
Als je cv-ketel regelmatig een storing heeft of je het idee hebt dat je cv-ketel er niet meer in slaagt om je huis voldoende warm te houden is dit een indicatie dat het tijd is voor een nieuwe cv-ketel. Lees meer over het vervangen van je cv-ketel.
Vragen bij het kopen van een CV-ketel
- Welke CV-ketel is geschikt in mijn situatie?
Bij het kiezen van een geschikte cv-ketel spelen verschillende aspecten een rol. Het soort ketel, benodigde vermogen en prijs kunnen je keuze bepalen. Om je hierbij te helpen hebben wij de ketelkiezer, zodat je zelf kunt berekenen welke cv-ketel het beste past bij jouw situatie.
- Hoeveel kW moet mijn CV-ketel hebben?
Hoe hoger de kW-waarde van een ketel, hoe groter het oppervlakte dat de cv-ketel kan verwarmen. Gebruik de ketelkiezer om te zien hoeveel kW je nodig hebt.
- Wat betekent CW waarde?
CW staat voor Comfort Warm water. De CW waarde geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Er bestaan 4 verschillende klassen, die passen bij verschillend gebruik. Lees hier meer over de verschillende CW waarden.
- Welke CW-waarde heeft mijn ketel?
Dit kunt je opzoeken aan de hand van het merk + type ketel, maar je kunt het ook eenvoudig zelf meten met een emmer waarvan je de inhoud weet of kunt aflezen. Op deze pagina lees je hoe je dit kunt doen.
- Wat is het verschil tussen een soloketel en een combiketel?
Moderne cv-ketels zijn hoogrendement ketels, ook wel hr-ketels genoemd. Er zijn twee soorten hr-ketels: de soloketel en de combi-ketel. De soloketel wordt alleen gebruikt voor het verwarmen van de woning. De combi-ketel zorgt voor een warm huis én warm water.
- Is een elektrische ketel geschikt voor mij?
Een elektrische cv-ketel is alleen geschikt voor het verwarmen van je huis, waardoor je nog een aparte boiler nodig hebt voor je tapwater. Steeds meer mensen combineren zonnepanelen met een elektrische cv-ketel. Deze produceert geen koolmonoxide, heeft geen rookgaskanaal nodig en is in combinatie met deze zonnepanelen zeer zuinig/milieuvriendelijk. Lees hier meer over onze elektrische ketels.
- Wat is een geschikte thermostaat voor mijn ketel?
Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor een handmatig bediende thermostaat of bijvoorbeeld een slimme thermostaat die je ook op afstand kunt bedienen. Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten thermostaten.
- Waarom een CV-ketel aanschaffen in plaats van een warmtepomp?
Een warmtepomp is duurzamer dan een cv-ketel, waardoor de overheid de aanschaf van warmtepompen stimuleert. Een warmtepomp gebruikt geen gas maar omgevingswarmte uit grond of lucht om te verwarmen of te koelen. Lees hier meer over warmtepompen
- Welke CV-ketel past bij vloerverwarming?
Voor vloerverwarming heb je een minder hoge watertemperatuur nodig om de ruimte te verwarmen. Dit betekent dat je cv-ketel ook minder vermogen nodig heeft. je kunt onze Ketelkiezer gebruiken om een geschikte ketel voor je vloerverwarming te vinden. Lees meer over vloerverwarming.
- Waarom moet mijn rookgasafvoer vervangen worden?
Een rookgasafvoer zorgt ervoor dat schadelijke verbrandingsgassen uit de cv-ketel naar buiten worden afgevoerd. Wanneer deze niet goed functioneert, bestaat er een kans dat er koolmonoxide vrij komt in de woning,wat erg gevaarlijk is.De RoGaFa (rookgasrichtlijnen NL) verplicht het om bij een ketelvervanging ook het rookgaskanaal mee te nemen. Om deze reden raden wij aan om tijdens elke ketelvervanging ook gelijk de rookgasafvoer te vervangen en is dit bij montages welke door ons uitgevoerd worden verplicht.
- Waarom moet ik toestemming van de VVE hebben om mijn CV-ketel te kunnen vervangen?
De reden dat veel VVE’s zicht willen houden op het vervangen van cv-ketels in een pand, is de gezamenlijke rookgasfvoer. Wanneer een nieuwe cv-ketel niet goed zou worden aangesloten op de rookgasafvoer, bestaat de kans op lekkages en het vrijkomen van koolmonoxide.
- Mijn expansievat is net nieuw, moet deze alsnog vervangen worden?
Natuurlijk vervang je het expansievat direct als deze kapot is, maar soms kun je beter het expansievat ook direct laten vervangen bij aanschaf van een nieuwe cv-ketel of als het vat aan de maximum van de levensduur van gemiddeld 7 jaar zit. Lees hier meer over het vervangen van een expansievat.
- Wat is het verschil tussen een soloketel en een combiketel?
Moderne cv-ketels zijn hoogrendement ketels, ook wel hr-ketels genoemd. Er zijn twee soorten hr-ketels: de soloketel en de combi-ketel. De soloketel wordt alleen gebruikt voor het verwarmen van de woning. De combi-ketel zorgt voor een warm huis én warm water.
Vragen bij de installatie van een CV-ketel
- Hoe ziet het offerteproces eruit en is dit echt vrijblijvend?
Nadat je de gewenste product(en) aan je winkelwagen hebt toegevoegd en je gegevens hebt ingevuld klik je op ‘Offerte aanvragen’. Vervolgens ontvang je een mail met een concept offerte en de vraag om informatie en afbeeldingen van je huidige installatie te sturen. Wanneer wij deze van je ontvangen hebben krijg je de definitieve offerte, welke nog steeds geheel vrijblijvend is. Wanneer je akkoord gaat met de offerte, kun je deze online accepteren.
- Hoe gaat het plaatsen van een cv-ketel in zijn werk?
Nadat je de offerte hebt geaccordeerd, neemt een monteur uit je regio contact met je op om de installatie in te plannen. Wij werken uitsluitend met gekwalificeerde en vakkundige externe installateurs. De monteur is normaal gesproken maximaal één dag bezig met de installatie van jouw nieuwe cv-ketel. Lees hier meer over het installeren of vervangen van uw cv-ketel
- Kan mijn cv ketel ook op een andere plaats dan nu het geval is opgehangen worden?
Je kunt met de monteur overleggen of je nieuwe cv-ketel eventueel op een andere plaats in huis geïnstalleerd kan worden. Mogelijk zijn hier extra kosten aan verbonden, zelf hebben wij geen mogelijkheid om dit meerwerk in de offerte op te nemen.
- Wanneer kan mijn CV-ketel geïnstalleerd worden?
Als je een cv-ketel met standaard montage besteld, zal je CV ketel binnen drie weken worden geïnstalleerd. Wanneer je kiest voor spoedmontage, kan dit in de meeste gevallen binnen een week.
- Is er ook spoed montage mogelijk voor een cv-ketel?
Wanneer je een cv-ketel besteld krijgt je de optie om voor spoedmontage te kiezen. Jouw nieuwe ketel kan dan in de meeste gevallen binnen een week geïnstalleerd worden.
- Kan ik de installatie van een cv-ketel ook volledig zelf doen?
Het is wel toegestaan, maar niet aan te raden om een cv-ketel installatie zelf te doen. Wanneer de ketel niet op de juiste manier is geïnstalleerd kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. We raden je daarom aan om de installatie door een gecertificeerde monteur uit te laten voeren.
- • Wat is een rookgasafvoer?
Tijdens het verbrandingsproces van een cv-ketel komen rookgassen vrij. Een rookgasafvoersysteem zorgt ervoor dat deze rookgassen op een veilige wijze naar buiten worden geleid. Bekijk ons aanbod rookgas materiaal.
- Door wie wordt de installatie van mijn cv-ketel uitgevoerd?
Wij werken uitsluitend met gekwalificeerde en vakkundige externe installateurs. Nadat je de offerte hebt geaccordeerd neemt een installateur uit jouw regio contact met je op. Lees hier meer over het installeren of vervangen van uw cv-ketel.
- Hoe lang duurt de installatie?
Een cv-ketel installatie duurt normaal gesproken maximaal één dag.
- Wat moet ik doen als ik twijfel over de reeds uitgevoerde installatie?
Als je twijfelt over de kwaliteit van een uitgevoerde installatie of niet tevreden bent, dan is het verstandig om direct contact met ons op te nemen. Elke installatie wordt na afloop door middel van opleverrapporten gecontroleerd. Na de montage ontvang je per mail een kopie van het opleverrapport.
- Waarom moet er een afvoer onder de ketel aanwezig zijn?
Jouw cv-ketel moet op de afvoer zijn aangesloten om condenswater af te kunnen voeren. Een HR ketel produceert gemiddeld 10-15 liter (zuur) condenswater per dag.
- Hoe gaat de betaling?
Tijdens het accepteren van de offerte kun je de gewenste betaalmethode selecteren. Het is mogelijk om vooraf te betalen via iDeal, in 3 of 12 termijnen te betalen via in3 en Spraypay of om achteraf te betalen dmv. een incasso.
- Kan ik ook radiatoren/andere artikelen laten plaatsen tijdens de ketelmontage?
Zelf kunnen wij geen meerwerk in offertes opnemen. Wel is het mogelijk om met je toegewezen installateur hier een prijs voor af te spreken. Wanneer je een offerte accepteert neemt een van onze monteurs telefonisch contact met je op om een afspraak te plannen, hier kun je gelijk aangeven dat je ook andere artikelen wilt laten plaatsen en samen naar de mogelijkheden/prijzen kijken.
Vragen over service en onderhoud aan uw CV-ketel
- Als ik een onderhoudabonnement afsluit, wie moet ik dan bellen bij een storing?
Afhankelijk van de regio waarin je woont, wordt het service- en onderhoudscontract uitgevoerd door één van onze lokale servicepartners (Energiewacht, Geas, Kemkens, of Volta Limburg). Zodra je het abonnement afsluit ontvang je hierover informatie, inclusief een telefoonnummer van de storingsdienst die je 24/7 kunt bellen.
- Kan ik een onderhoudsabonnement ook weer opzeggen?
Een serviceabonnement heeft een minimale looptijd van twee jaar. Na twee jaar is uw abonnement per maand opzegbaar.
- Is het mogelijk om later alsnog een onderhoudscontract af te sluiten?
Je kunt op ieder moment een service- en onderhoudscontract afsluiten bij een van onze servicepartners.
- Hoe vaak krijgt mijn cv-ketel onderhoud?
Het moment waarop periodiek onderhoud wordt uitgevoerd hangt af van het contract en het type toestel. In de meeste gevallen komt de monteur iedere 24 maanden langs om je cv-ketel te controleren.
- Is onderhoud voor een cv ketel verplicht?
Onderhoud aan je cv-ketel is niet verplicht, maar wel aan te raden. Je voorkomt hiermee storingen en onnodige slijtage van je ketel. Bovendien verbruikt een slecht onderhouden cv-ketel meer energie. Lees meer over het belang van onderhoud aan de cv-ketel.
- Kan ik ook een onderhoudsabonnement voor mijn cv ketel + airco afsluiten?
Wij bieden alleen servicecontracten voor cv-installaties